Autor Wiadomość
Olist
PostWysłany: Nie 10:34, 29 Kwi 2007    Temat postu:

Trzymając się za ręce zaszła razem z Pethiraelem do karczmy, od razu zaczęła sprzątac pomieszczenie. Biegała po gospodzie w wielką miotła i starannie zamiatała każdy zakątek pomieszczenia, nagle zauważyła, że posprzątała budynek. Czule pocałowała mężczyznę, po czym ruchem dłoni pożegnała się z towarzyszem. Powoli odworzyła drzwi wejściowe i przekroszyła próg stąpając mocno na schodku. Gdy stanęła już na dróżce uśmiechnęła się słodko i kątem oka spojrzała na mężczyznę pozostającego w samotności.

OOC: Przepraszam za zamieszanie w związku z moimi postami.
Olist
PostWysłany: Wto 20:25, 06 Mar 2007    Temat postu: Karczma Pod Strzechą


Karczma pod Strzechą jest położona nad spokojnym zbiornikiem wodnym. Wokół niej jest także kilka drzew i żywopłot. Do gospody można dojść tylko po wąskiej dróżce z poręczami dla bezpieczeństwa, ponieważ mimo, że woda w jeziorku jest spokojna, to głęboka i trudno się z niej wydostać. Budownictwo jest murowane pomarańczową cegłą, a dach jak sama nazwa wskazuje jest wyłożony strzechą. Karczma nie jest co prawda duża, ale zawsze czysta i przytulna. Nad drzwiami wejściowymi jest małe zadaszenie, a na dachu znajdują się dwa ceglane kominy. Po przejściu przez drewniane drzwi, wchodzi się do dobrze oświetlonej izby, obejmującej całe piętro. Po prawej stronie stoi dobrze zaopatrzony bar, prawie całą tą przestrzeń zajmują drewniane stoły z metalowymi wykończeniami i takiej samej budowy krzesła. Na przeciwko wejścia stoi stary, ceglany komin, który ogrzewa przybyszy. Po lewej stronie są proste schody prowadzące na piętro, gdzie znajdują się komnaty dla gości i personelu. To wspaniałe miejsce jest otwarte całą dobę. Serdecznie zapraszam osoby, które chcą się zrelaksować lub odpocząć w miłym towarzystwie.

Cennik:

Dania

- "zimne nóżki" z kurczaka - 6 dukatów
- porcja ziemniaków - 5 dukatów
- porcja ryżu - 6 dukatów
- porcja makaronu - 4 dukaty
- sałatka z oliwek - 4 dukaty
- zapiekanka (ziemniaki i warzywa zapiekane w naczyniu) - 25 dukatów
- schab z ananasem - 35 dukatów
- stek wieprzowy - 30 dukatów
- pieczony kurczak - 30 dukatów
- gotowane mięso z dzikiego orka - 35 dukatów
- klops nadziewany jajkiem - 20 dukatów
- podsmarzany gołab - 5 dukatów

Zupy:

- barszcz biały, czerwony - 4 dukaty
- rosół z kury - 5 dukatów
- zupa z owoców morza - 30 dukatów
- wytrawna zupa z orzechów Talingradu - 30 dukatów
- zupa pomidorowa z makaronem/ryżem - 17 dukatów
- zupa z suszonych żonkili - 25 dukatów
- zupa rosołowa na wywarze - 15 dukatów
- zupa z warzywami dla wegetarianów - 15 dukatów

Desery:

- legumina truskawkowa - 8 dukatów
- kisiel żurawinowy - 2 dukaty
- owoce leśne - 3 duakty

Napoje:

- napoje (smaki: poziomka, granat, kokos, mandragora) - 5 dukatów
- sok (smaki: wiśnia, czereśnia, malina, cytryna, grapefruit) - 5 dukatów
- herbata (rodzje: mocna, zielona, biała, czarna, owocowa) - 4 dukaty
- ziółka (rodzaje: szałwia, eukaliptus, mięta, rumianek) - 4 dukaty

Alkochole:

- piwo ciemne elfickie - 20 dukatów
- piwo z goryczką - 15 dukatów
- piwo bez goryczki - 15 dukatów
- piwo smocze - 25 dukatów
- wiśniówka - 6 dukatów
- nalewka jeżynowa - 7 dukatów

Wynajem pokoju:
- jednorazowo - 100 dukatów/na osobę
- tygodniowo - 900 dukatów/na osobę

Wynajem sali balowej:
- na jeden wieczór - 250 dukatów
- na całą noc - 550 dukatów
- na wesele - 2 800 dukatów
- na wesele i poprawiny - 4000 dukatów

Pracownicy Gospody:
- zarządca gospody - 6 000 dukatów
- 2 kucharze - 4 500 dukatów
- 3 kelnerki - 3 200 dukatów
- barman - 2 700 dukatów
- 3 sprzątaczki - 400 dukatów

Powered by phpBB © 2001 phpBB Group